Je kind is geboren en aan jou de keus: borstvoeding of flesvoeding. De wereldgezondheidsraad (WHO) adviseert om in elk geval de eerste zes maanden borstvoeding te geven. Borstvoeding bevat naast alle noodzakelijke voedingsstoffen namelijk ook antistoffen die het immuunsysteem van je baby ondersteunen. Als verloskundigen onderschrijven wij dit advies daarom van harte. Maar niet iedere vrouw kan of wil borstvoeding geven en dat respecteren wij. Als je ongeveer 24 weken zwanger bent krijg je van ons meer informatie over borstvoeding en flesvoeding.
Borstvoeding is de meest natuurlijke en complete voeding voor een baby. Het bevat alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft om te groeien, weerstand op te bouwen en zich goed te ontwikkelen. De antistoffen in de moedermelk beschermen je kind bovendien op de korte en lange termijn tegen allergieën, eczeem en ziektes. De samenstelling van moedermelk past zich voortdurend aan de behoefte van je baby aan.
Maar ook voor jou als moeder brengt het geven van borstvoeding voordelen met zich mee. Je verliest minder bloed en je baarmoeder krimpt sneller tot de oorspronkelijke grootte. Een ander positief gevolg van borstvoeding geven is dat de kans op borstkanker en botontkalking kleiner is. Bovendien ben je meestal eerder terug op je oorspronkelijke gewicht, omdat je voor het geven van borstvoeding de reservevoorraad vet gebruikt die je lichaam tijdens je zwangerschap juist voor dat doel heeft aangemaakt.
Wil je borstvoeding kunnen blijven geven wanneer je alweer aan het werk bent? Dan kun je je borstmelk afkolven of tussentijds naar huis gaan om je baby te voeden. Je hebt namelijk recht op een onderbreking van je werktijd voor dit doel. Gedurende de eerste negen levensmaanden van je kind mag je je werktijd voor een kwart onderbreken voor het geven of kolven van borstmelk. Deze tijd wordt doorbetaald, maar je moet je werkgever hierover wel van tevoren inlichten. Je werkgever moet ook zorgen voor een geschikte ruimte voor het geven of kolven van borstmelk.
Borstvoeding is altijd even wennen, zowel voor jou als voor de baby. Soms gaat het niet vanzelf en dat kan frustrerend zijn voor beide partijen. Het is belangrijk dat je er ontspannen bij blijft. Het heeft geen zin om er gestrest van te worden of jezelf iets kwalijk te nemen als het niet wil lukken. Bovendien: ook nu sta je er niet alleen voor. De kraamverzorgster en wij begeleiden je. Het kan helpen om je tijdens de zwangerschap al een beetje voor te bereiden. Kijk eens op www.lalecheleague.nl of www.borstvoedingnatuurlijk.nl.
Je kunt je ook voorbereiden door naar een voorlichtingsbijeenkomst te komen in het Spaarne Gasthuis of buurthuis de Schakel in Haarlem Noord. Lees meer over onze voorlichtingsavonden over borstvoeding.
Wanneer je geen borstvoeding wilt geven of borstvoeding niet lukt, dan is flesvoeding het alternatief. Flesvoeding bevat geen antistoffen, maar wel alle noodzakelijke voedingsstoffen die je baby nodig heeft. We adviseren je de normale zuigelingenvoeding te geven van één van de bekende merken. De duurdere, hypoallergene voeding raden wij alleen aan als in de familie veel allergieën, astma of soortgelijke problemen voorkomen. De eiwitten in hypoallergene flesvoeding hebben een speciale behandeling ondergaan, waardoor de kans op een allergische reactie bij je baby kleiner is.